21/1/13

Είμαστε η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης


Είναι πολύς καιρός τώρα που έχω πάψει να παρακολουθώ τα οικονομικά σκάνδαλα που έρχονται κάθε τόσο στο φως, καταχρήσεις, αυθαιρεσίες, απατεωνιές, πλαστογραφήσεις, εξαπατήσεις και από δημόσια πρόσωπα και από ιδιώτες. Πονηροί όλοι τους, ανήθικοι, χωρίς αιδώ κλέβουν το δημόσιο χρήμα και οι απλοί πολίτες ιδέα δεν έχουν. Πώς εξάλλου να τους ελέγξει κανείς όλους αυτούς;

Το δε κράτος μού θυμίζει ένα πλαδαρό παχύδερμο σώμα που κείτεται στο έδαφος και δεν κάνει τίποτα. Έρχονται μύγες, έρχονται σφήκες, κουνούπια, σκνίπες, σκουλήκια, λεπιδόπτερα κάθε είδους και το σιγοτρώνε ζωντανό κι αυτό τίποτα δεν κάνει, κείτεται εκεί αναίσθητο και γεμάτο έλκη.

Μια ολόκληρη χώρα βουτηγμένη στη διαφθορά, με διεφθαρμένους ιθύνοντες και διεφθαρμένους πολίτες. Κατηγορούμε τους ιθύνοντες και καλά κάνουμε. Αλλά και οι απλοί πολίτες, εμείς δηλαδή, δεν είμαστε καλύτεροι. Και πώς να είμαστε καλύτεροι, όταν όλοι γύρω μας είναι διεφθαρμένοι; Η διαφθορά είναι σαν κολλητική αρρώστια. Μεταδίδεται από τον έναν στον άλλον και σε λίγο ολόκληρη η χώρα έχει αρρωστήσει.

Γι’ αυτό δεν παρακολουθώ πια τα οικονομικά σκάνδαλα που κάθε τόσο αποκαλύπτονται. Δεν αποτελούν είδηση πλέον, δεν μου προκαλούν έκπληξη. Μου προκαλούν αηδία και κατάθλιψη. Αν σήμερα η χώρα περνά αυτή τη δύσκολη οικονομική κρίση, στη βαθιά διαφθορά την οφείλει. Αν ήμασταν έντιμοι, πολίτες και πολιτικοί, θα βιώναμε την παγκόσμια οικονομική κρίση πολύ πιο ανώδυνα. Και ας μη μας παρηγορεί ότι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ανεργία αυξάνεται, οι μισθοί πέφτουν και οι πολίτες βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται. Η δική μας οικονομική θέση είναι δεινή, δεν έχει καμιά ομοιότητα με την αντίστοιχη της Ισπανίας παραδείγματος χάριν ή της Ιταλίας.


Σύμφωνα με ένα κατάλογο που δημοσίευσε η Διεθνής Διαφάνεια, η Ελλάδα υπήρξε το έτος 2012 η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης. Στην ίδια άθλια θέση με μας βρίσκονται η Ινδία, η Κολομβία, το Τζιμπουτί, η Σενεγάλη, η Μογγολία.

Πάνω από μας, σε καλύτερη δηλαδή μοίρα, είναι χώρες όπως η Ρουμανία, τα Σκόπια, η Σλοβενία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία.

Πάνω από μας βρίσκονται επίσης οι μη ευρωπαϊκές χώρες Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μποτσουάνα, Μπρουνέι, Ρουάντα (ναι, Ρουάντα), Μπαχρέιν, Μαλαισία, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Τυνησία, Σρι Λάνκα, Σαλβαδόρ, Περού, Μαρόκο, Ζάμπια, Σουαζιλάνδη.

Η Τουρκία που περιφρονούμε βρίσκεται 7 θέσεις πιο πάνω από μας. Και όχι μόνο αυτό. Ενώ εμείς πέσαμε κατακορύφως 14 θέσεις  μέσα σε ένα χρόνο, η γείτων Τουρκία αναβαθμίστηκε ανεβαίνοντας 7 θέσεις πιο πάνω από εκεί που βρισκόταν πέρυσι. Με άλλα λόγια, ενώ εμείς καταρρέαμε στην άβυσσο της διαφθοράς, η Τουρκία καταπολέμησε και περιόρισε τη διαφθορά.


Οι δέκα πρώτες χώρες στον κατάλογο, εκεί που η διαφθορά είναι εξαιρετικά περιορισμένη, είναι οι εξής: Νέα Ζηλανδία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Νορβηγία, Αυστραλία, Ολλανδία, Καναδάς. Έξι από αυτές τις πρώτες δέκα χώρες συμβαίνει να βρίσκονται στην Ευρώπη. Τυχαίο; Όχι βέβαια.

Έχουμε την καλή τύχη να ανήκουμε σε μια ήπειρο με ανεπτυγμένο πολιτισμό και με αίσθηση του κράτους δικαίου. Αυτή την καλή τύχη όμως δεν τη χρησιμοποιήσαμε για να γίνουμε κι εμείς καλύτεροι. Έτσι καταντήσαμε να είμαστε παρίες μέσα σε μια ομάδα ανεπτυγμένων κρατών. Γίναμε ο δαχτυλοδειχτούμενος διεφθαρμένος λαός της Ευρώπης.

Αν νομίζουμε ότι οι αρχαίοι πρόγονοι με την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα θα καθαρίζουν κάθε φορά για πάρτη μας, κάνουμε μεγάλο λάθος. Οι Ευρωπαίοι μάς βλέπουν με οίκτο στην καλύτερη περίπτωση. Και γιατί όχι; Στο κάτω-κάτω οι Σκοπιανοί, οι Τούρκοι, οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι είναι λιγότερο διεφθαρμένοι από μας. Εμείς ταιριάζουμε περισσότερο με τους Ινδούς, τους Κολομβιανούς, τους Σενεγαλέζους και τους Μογγόλους.

Τέτοια ντροπή.


Με την ευκαιρία, ας αναφέρουμε και τις δέκα πιο διεφθαρμένες χώρες του πλανήτη: Σομαλία, Βόρεια Κορέα, Αφγανιστάν, Σουδάν, Μιανμάρ, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Ιράκ, Αϊτή, Βενεζουέλα.

Ας παρηγορηθούμε λοιπόν εμείς εδώ στα νότια Βαλκάνια, υπάρχουν χώρες χειρότερες από τη δική μας.

Ποια είναι η θέση μας σ’ αυτή την παγκόσμια κατάταξη της διαφθοράς; 94 χώρες είναι πριν από μας, ενώ μετά από μας ακολουθούν 63 χώρες. Είμαστε δηλαδή κάτω από τη μέση.

Και μια πληροφορία ακόμα: Από αυτές τις 63 χειρότερες από μας χώρες μόνο μία ανήκει στην Ευρώπη, η Αλβανία. Όλες οι άλλες βρίσκονται στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική.

Απελπιστήκατε;

Εγώ ναι.




Το άρθρο δημοσιεύεται στην Ελεύθερη Ζώνη: 



2 σχόλια:

Poet είπε...

Μπράβο, Καίτη. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.

Καίτη Βασιλάκου είπε...

Poet, είναι καιρός πια να κοιταχτούμε στον καθρέφτη.