30/3/15

«Σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε»






Η ιστορία επαναλαμβάνεται αδιάκοπα λες και έχουμε εδώ ένα και μοναδικό πατρόν. Οι διαφορές σε κάθε περίπτωση  είναι ασήμαντες λεπτομέρειες, όπως το επάγγελμα του δράστη, η κοινωνική του θέση, ο τόπος και ο χρόνος που συνέβη η τραγωδία. Η ουσία παραμένει η ίδια πάντα: σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε.

Έβαλα από περιέργεια αυτή τη φράση στο γκουγκλ και μέτρησα αμέσως-αμέσως δέκα τέσσερις παρόμοιες πρόσφατες ιστορίες:


Βέρνη
Πυροβόλησε και σκότωσε την πρώην σύζυγό του και τον άνδρα της και μετά αυτοκτόνησε. Αυτός 50, αυτή 40 ετών.

Κομοτηνή
Πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγό του και μετά αυτοκτόνησε. Καυγάδιζαν συχνά. Αυτός 79, αυτή 69 ετών.

ΗΠΑ
Επιτυχημένος τραπεζίτης πυροβόλησε και σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του και μετά αυτοκτόνησε. Αυτός 50, αυτή 44 ετών.

Ολλανδία
Διευθυντής ολλανδικής τράπεζας πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγο και την κόρη τους και μετά αυτοκτόνησε.

Καβάλα, 13/4/13
Πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγό του και μετά αυτοκτόνησε.  Αυτός 43, αυτή 33 ετών.

Αλβανία, 25/7/14
Πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγό του και το ενός έτους παιδί τους και μετά αυτοκτόνησε. Αμφέβαλλε, αν το παιδί ήταν δικό του. Αυτός 50, αυτή 40 ετών.

Κύπρος,  Αύγουστος 2014
Πυροβόλησε και σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του και μετά αυτοκτόνησε. Ήθελε να ξανασμίξουν, εκείνη όμως τον είχε καταγγείλει στην αστυνομία για την επιθετική και βίαιη συμπεριφορά του Αυτός 35 ετών, αυτή 31.

Θεσσαλονίκη, 15/8/14
Πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγό του και μετά αυτοκτόνησε. Πίστευε ότι τον απατούσε. Αυτός 47, αυτή 42 ετών.

ΗΠΑ, 8/10/14
Γιατρός πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγό του και μετά αυτοκτόνησε, αφού είχε τελειώσει η δεξίωση του γάμου τους. Είχε προηγηθεί λεκτική διαμάχη. Αυτός 54, αυτή 50 ετών.

Λεωνίδιο, 14/11/14
Πυροβόλησε και σκότωσε την παντρεμένη ερωμένη του και αργότερα αυτοκτόνησε με φυτοφάρμακο. Η ερωμένη του τον είχε εγκαταλείψει. Αυτός 67, αυτή 40 ετών.

Νέα Υόρκη,  9/12/ 2014
Πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγό του και μετά αυτοκτόνησε.
Πίστευε ότι η σύζυγός του τον απατούσε με συνάδελφό του.

Πέραμα, 4/2/15
Πυροβόλησε τη γυναίκα του και μετά αυτοκτόνησε. Αυτός 78, αυτή 76 ετών.

Χανιά, 17/2/15
Πυροβόλησε τη γυναίκα του και μετά αυτοκτόνησε. Αυτός 78, αυτή 66 ετών.

Τίρανα,  12/3/15
Σκότωσε τη γυναίκα του και την πεθερά του και μετά αυτοκτόνησε μπροστά στα τρία παιδιά του. Η γυναίκα του ήθελε να χωρίσουν. Αυτός 32, αυτή 28 ετών.


Φόνοι καρμπόν.

Το μυαλό του δράστη έχει υποστεί βλάβη και η αρρώστια έχει τα ίδια πάντα συμπτώματα: ζήλια, υποψίες, νοσηρή  αίσθηση ιδιοκτησίας και αποκλειστικότητα. Αν η γυναίκα θελήσει να απομακρυνθεί, επειδή δεν αντέχει άλλο την ανυπόφορη συμπεριφορά του συντρόφου της, αυτός γίνεται επικίνδυνος. Δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε και τη ζωή του. Το αντικείμενο της ιδιοκτησίας του, αυτό που του έδινε μια ψευδαίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας, απομακρύνεται από κοντά του με διάφορους τρόπους: είτε φεύγει από το σπίτι, είτε φεύγει από τη σχέση είτε έχει παράλληλα σχέση με άλλον (ή υποτίθεται ότι έχει) είτε –ακόμα χειρότερα- προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του με κάποιον άλλον σύντροφο.

Για τον άνδρα με το σαλεμένο μυαλό μόνο μια λύση υπάρχει: να σκοτώσει αυτήν που τον «πρόδωσε» και να σκοτωθεί. Ακολουθούν οι φόνοι καρμπόν.

Δεν έχουν καμιά πρωτοτυπία αυτές οι τραγωδίες, αν και είναι τρομερές τραγωδίες. Ο δράστης ακολουθεί τον άρρωστο δρόμο του μυαλού του και φαίνεται ότι αυτός ο δρόμος είναι ο ίδιος για όλους όσους διαπράττουν αυτά τα φονικά.

Η νοσηρή αυτή συμπεριφορά είναι  διαφορετική από την άλλη, κατά την οποία ο δράστης σκοτώνει τη σύντροφό του και καλύπτει μετά το φόνο παραμένοντας ο ίδιος ζωντανός. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση το σαλεμένο λογικό βλέπει μια διατάραξη, μια μικρή διασάλευση του κόσμου που μπορεί να αποκατασταθεί με το φόνο της συντρόφου του. Μετά το φόνο η τάξη αποκαθίσταται και ο δράστης μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του.

Για εκείνον όμως που σκοτώνει και μετά αυτοκτονεί η τάξη του κόσμου έχει τελείως ανατραπεί, όταν εκείνη πάψει να του είναι αφοσιωμένη. Ακολουθεί το χάος. Στο μυαλό του δράστη αυτό το ακατανόητο χάος μόνο με ένα τρόπο μπορεί να ξαναγίνει οργανωμένος κόσμος: με το φόνο της συντρόφου του και στη συνέχεια με την αυτοκτονία του. Η τάξη των πραγμάτων αποκαθίσταται έτσι και ο δράστης κρατά κοντά του το αντικείμενο της ψευδαισθητικής του ισορροπίας για πάντα. Μόνο που για να γίνει αυτό, πρέπει κι εκείνος να θυσιάσει τη ζωή του. Μαζί στο θάνατο, αφού η ζωή δεν μπορεί να τους κρατήσει ενωμένους.

Μοιάζει ρομαντικό, αν μείνει κανείς στην επιφάνεια των πραγμάτων .

Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι αυτοί, πριν φτάσουν στον φόνο, έχουν κάνει κόλαση τη ζωή της συντρόφου τους, είναι βίαιοι, εριστικοί, παράλογοι στις απαιτήσεις τους, καχύποπτοι και συχνά χειροδικούν εις βάρος της. Η γυναίκα χάνει κάποια στιγμή την υπομονή της και απομακρύνεται. Τότε ανάβει το κόκκινο φωτάκι του συναγερμού. Ο κίνδυνος έκρηξης είναι άμεσος.

Αλλά κι εκείνες που κάνουν υπομονή και δεν εγκαταλείπουν ένα τέτοιο προβληματικό άτομο, δεν έχουν εξασφαλίσει με αυτό τον τρόπο την ακεραιότητά τους. Ο διαταραγμένος τους σύντροφος μπορεί ανά πάσα στιγμή, σε ένα παραλήρημα ζηλοτυπίας, να εκραγεί και να πάρει το όπλο. Πρώτα θα σκοτώσει την «άπιστη» και μετά θα αυτοκτονήσει.

Εφόσον πρόκειται για φόνους καρμπόν, είναι φανερό ότι εδώ υπολανθάνει ψυχική αρρώστια με σταθερά τα συμπτώματά της.  Αν οι οικείοι ενός τέτοιου προβληματικού χαρακτήρα υποψιαστούν τον κίνδυνο και φροντίσουν για τη θεραπεία του ανθρώπου τους, ίσως ο διπλός (ενίοτε τριπλός ή και πολλαπλός) φόνος να αποφευχθεί.

Διαφορετικά, η τραγωδία τούς περιμένει λίγο παρακάτω.

Δημοσιεύτηκε στην Ελεύθερη Ζώνη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: